veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Fläktarna i Bagdad

Publicerad 2017-02-02 08:59:00 i Allmänt, Minnesvärda evenemang,

Artikelförfattarens framsida i Bagdad
 
Vi kom till det något slitna hotellet i Bagdad onsdagen den 8 november 1961. Efter incheckningen
och installation i rummet, kunde jag genom vårt hotellfönster (vi var tre spelare som delade rum) se västerut floden Tigris (arabiska Shatt ed-Didjla), och över dess smutsiga vatten det gamla Mesopotamien, eller som skolfröken lärde oss, ”Landet mellan floderna”. Lite längre bort låg Bibelns Babylon, som vi skulle besöka ett par dagar senare.

Det var långt ifrån något lyxhotell, men vi fotbollsspelare var vana vid att logera något primitivt. när vi besökte länder utanför norra delen av Europa. Det skulle bli värre längre österut. Här fanns i alla fall en toalettstol tillhörande rummet, även om han som murade den på plats inte haft sin bästa dag vid detta tillfälle. Dessutom hade han förmodligen glömt sin lodstock hemma eftersom toalettstolen både var snedplacerad och hade ett kraftig lutande toalettlock. Men vi slapp det öppna hålet som vi senare på resan i nödfall tvingades att använda.

Vi som hade inkvarterat oss på ”Bagdad Hotell” var MFF:s fotbollstrupp, som var på väg ut i världen för att spela fotboll, där vändpunkten för resan var Indonesien. Innan fjärranösternäventyret började, hade truppen mellanlandat i England för möte med tre brittiska lag, och därefter gick färden vidare till varmare länder, med första anhalt Bagdad.

På den tiden, 1961, var det inte så vanligt att Svenska fotbollslag besökte denna del av världen, så om det fanns en Svensk ambassaden lokalt, ställde de alltid positivt upp, så även i Bagdad. Det blev oftast en välkomstbankett tillsammans med svenskar i området, kanske en utflykt till någon historisk plats, eller några visdomsord på vägen.

Match i Bagdad, Lasse Granström anfallet.

Denna gång föll ”lotten” på visdomsord. Svenska ambassaden i Bagdad hade blivit begåvade med en ny ambitiös praktikant som hade fått i uppgift att informera besökarna om vad som kunde hända i detta land angående mat, klimat, hygien med mera. Med alvarlig pedagogisk stämma informerade han oss följande:
Detta är Irak och här har man sina egna bakterier, helt ofarliga för befolkningen här, men ni som kommer från höga nord, era magar är inte vana vid dessa bakterier. Det kan ta ett par dagar, och era magar kommer att reagera mer eller mindre. Ni bor på ett hotell med hyfsade toalettstolar, men toalettpappret är tyvärr av sträv kvalitet, så några av er kommer att bli lite såriga på ett visst ställe.
Men inga problem grabbar. Ambassaden har fläktar att låna ut, så bara hör av er!

Vad jag vet så var det ingen som behövde utnyttja ambassadens generösa erbjudande, men det var tryggt att veta att det fanns ambitiösa svenskar ute i världen.
 
Artikelförfattarens baksida i Bagdad

/Bertil Siberger

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela