veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Malmö FF anno 1910

Publicerad 2017-02-28 09:38:00 i Allmänt,

Den 24 februari 1910 var dagen då Malmö FF bildades.
På en liten restaurang alldeles bakom den då endast 14 år
gamla Malmö idrottsplats, samlades ett gäng grabbar för
att bilda Malmö Fotbollförening.

Killarna som var 19 till antalet hade redan 1906 varit med
att bilda BK Idrott.
Då svenska fotbollförbundet inte godkände namnet,
så fick grabbarna bilda en fotbollssektion inom IFK Malmö.
Eftersom de inte kände sig nöjda med situationen, valde de
att starta en helt ny förening, Malmö Fotbollförening( MFF).
Werner Mårtensson valdes till ordförande i den nya föreningen.
1906 års lag

Från början spelade man i BK Idrotts gamla blå-vitrandiga
tröjor, men redan samma år bestämdes det, att MFF skulle
spela i röd-vitrandigt istället. Det röd-vitrandiga stället har
under åren återkommit som bortaställ vid olika tidpunkter.
Men så 1920 infördes det, nu klassiska stället med ljusblå
tröjor och vita byxor.
Den ljusblå nyansen har genom åren kommit att förändras,
så föreningen rättade en bit in på 2000-talet till detta
och hittade efter mycket arbete den ursprungliga nyansen.

År 1931 gick Malmö FF för första gången upp i allsvenskan
och 1944 bärgades det första guldet.
Egon Jönsson Gustaf Nilsson B. Tapper S. Mårtensson C.-E. Sandberg Stellan Nilsson Kj. Rosén H. Malmström Helge Bengtsson Erik Nilsson Sv. Hjertsson Erik Persson
1944 års lag. Bilden har vi lånat ur Rekordmagasinet nummer 40 1944

Till dags dato har föreningen vunnit allsvenskan 22 gånger,
tagit 19 SM-guld, vunnit 14 cupguld och tagit sig till en
final i Champions league (dåvarande Europacupen).

Med de senaste årens framgångar ser framtiden ljus ut för
den förening, som bildades av 19 unga malmöpågar för
över hundra år sen.

/Jan Anderlund

Folkrace med hinder

Publicerad 2017-02-23 08:59:00 i Gästinlägg,

När jag berättar om mitt folkraceintresse blir många förvånande och fundersamma. Jag, en akademiker med 3 universitetsexamina, som bor i storstad, som älskar klänningar och att gå på operan. Skulle jag tycka om att kräla i leran i folkracedepån och skruva på trasiga bilar?

Precis så är det. Mitt bilintresse grundar sig i finska gener och en pappa som, efter att ha sett en folkracetävling i Finland, engagerade sig som funktionär redan på den första tävlingen i Sverige, som gick av stapeln i Västerås 1981. Då hade vi hunnit flytta till Surahammar, men även där fanns en folkracebana och ganska snart sprang jag och brorsan runt bland bilarna i depån när pappa jobbade.
Jag minns med glädje stunderna på folkracebanan. Tävlingarna var snabba, krockarna spännande och gemenskapen härlig att uppleva.

Efter gymnasiet flyttade både jag och brorsan till Göteborg och tappade då kontakten med bilsporten. Fokus låg på studier och nya vänner och folkracen glömdes bort i en stad där det fanns så många andra saker att göra. Det kom att dröja drygt 10 år för mig innan jag återknöt kontakten. Då hade jag gift mig med en Volvo-nörd, som kände en folkraceförare, men som själv inte ens varit och sett en tävling. När vi firade vår andra bröllopsdag åkte vi av en slump förbi folkracebanan i Falköping och tro det eller ej, men då var det tävling på gång, så vi stannade till och det var starten på en ny folkrace-era för mig.
En timme in i tävlingen vänder jag mig om till min, numera före detta, make och frågar om inte han är intresserad av att köra. Direkt kom svaret. ”Får jag det?”. Två dagar senare satt vi på vårt favorithak och budade på en krockad BMW, som vi sedan byggde om till folkracebil och så var Team Monstermash igång. Tillsammans kastade vi oss in i folkracelivet, svettades i garaget, svor i depån, hade grillkvällar med likasinnade och njöt för fulla muggar.
De följande åren lade vi väldigt mycket tid och pengar på vår hobby. Aldrig trodde jag att jag skulle tycka att det var helt ok att gå upp före kl 5 på morgonen. Ok, lite gnällig var jag nog, men det var ändå värt det. Dessutom hade jag fått med mig brorsan på tåget igen och han var med som mekaniker på nästan varje tävling under flera säsonger. Det var en härlig tid.

Tyvärr varar inte alla bra saker för evigt. Team Monstermash tog tydligt ställning för HBTQ-rättigheter och antirasism, något som inte sågs med blida ögon i vissa kretsar. Våra bilar med regnbågsflaggan kallades bögbilar och andra folkraceförare och de gjorde allt för att motverka oss, både på och utanför banan. Till slut blev det för mycket för oss och vi drog oss undan från folkracelivet för ett par år sedan. Vi älskar fortfarande folkrace och vi har planer på att återvända. Vi är medvetna om att det nog återigen kommer att bli tufft för oss och att vi kommer att behöva kämpa, inte bara för att vinna, utan också för att sprida kärlek och medmänsklighet, men vår kärlek till folkrace är stor och vi vill inte låta andra hindra oss från att utöva en sport vi älskar.

Så håll utkik, kanske är Team Monstermash tillbaka på banorna redan under 2017!

/Renée Göthberg

Därför är Nederländernas färg Orange

Publicerad 2017-02-16 13:07:00 i Allmänt,

Italienska fotbollslandslagets tröjfärg är blå, Gli Azzurri, som hämtades från kungafamiljen Savoy vars färg var blå. Nederländerna/ Hollands (Holland är egentligen ett felaktigt namn, eftersom det bara är en del av landet Nederländerna) tröjfärger är orange och hämtades från kungahuset Oranien i Nederländerna.
 
Nederländernas ursprungliga respektive nutida flaggor

Varför är denna speciella färg orange, när dagens flagga är röd, blå och vit. Den ursprungliga flaggan var
orange, vit och blå och var Republiken Förenade Nederländernas flagga från 1580-talet, där den orange färgen var kungahuiset Oraniens färg.

Från 1580-talets början bestod flaggans överdel av orange, men enligt ett par teorier så blev detta fält rött. Vid sjöslag så skulle det vara lättare att se den röda färgen på flaggan. Enligt den andra teorin berodde färgbytet på att man vid tillverkningen använde en blandning av rött färgpigment och en gul växtfärg för att skapa färgen orange. Eftersom den gula växtfärgen bleknade först, blev flaggorna med tiden allt rödare. Välj själv!

Orange är fortfarande Nederländernas kungliga färg, och på kungafamiljens högtidsdagar hissas en vimpel i orange ovanför Nederländernas flagga. Även om den nya flaggan varit i bruk sedan 1600-talet blev den inte officiell nationsflagga förrän genom ett dekret från drottning Wilhelmina den 19 februari 1937, men den orange kungahusfägen har ändå blivit rikets färg. Det kan också jämföras med att Sveriges hockeylag, heter Tre Kronor, det har vi också fått från kungahuset.
 
Johan Cruijff Hendrik Johannes Cruijff Cruyff Josep Pep Guardiola Sala
Så ser ni någon person i orange, så är det förmodligen inte någon från Svenska Civilförsvaret utan en Nederländsk idrottsprofil.

/Bertil Siberger

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela