veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

OS och religion

Publicerad 2016-05-23 16:49:00 i Idrottaröden,

Ibland har religionen spelat in i OS-historien på ett speciellt sätt.

1900 i Paris var Alvin Kraenzlein och Meyer Prinstein huvudkonkurrenter i längdhopp. Efter försöker ledde Prinstein med ett hopp på 7,175 meter. I finalen gick dock Kraenzlein förbi, med ett hopp på 7,185 meter!

Men till saken hör att Prinstein inte hoppade i finalen av religiösa skäl – den gick nämligen på en söndag. Ingen vet om Prinstein hade kunnat öka de 1,5 centimeter som behövdes för att vinna, men tron var starkare än viljan att till varje pris vinna. Prinstein vann istället tresteg i överlägsen stil och tog guld i längdhopp olympiaden efter 1904 med 7,34 meter.

Både Kraenzlein och Prinstein var av judisk börd. Prinstein var född i Polen / Ryssland. Båda dog ganska tidigt; Prinstein 1925 och Kraenzlein 1928.

Båda, två av förra seklets största olympier.

Per-Axel Olsson

Meyer Prinstein som inte hoppade av religiösa skäl. Bilden har vi lånat från Wikipedia.

Kommentarer

Postat av: Edit Holm

Publicerad 2016-08-28 12:55:32

Vilken intressant berättelse! Jag undrar lite om Prinstein. Var han jude som konverterat till kristendomen? Eftersom han vägrade att delta i tävlingen på en söndag, och inte på en lördag när det är den judiska sabbaten.
Det är intressant i alla fall vilka bevekelsegrunder man har. Jag uppskattad verkligen berättelsen!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela