veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Slumpmässiga möten på fältet

Publicerad 2016-08-19 13:36:00 i Människor jag mött,

Möten och handslag med ”kända” idrottsprofiler i samband med arbets- och privatresor, har givit flera intressanta upplevelser. I korthet presenteras några i tidsföljd.

Ove Hermodsson
Veckan före jul 1968 tillbringade jag i vår kungliga huvudstad. Passade då på att för första gången besöka Erikdalshallen. Plötsligt pratar jag med en annan skånepåg, en tidigare ishockey-målvakt i Malmö FF. Det var Ove Hermodsson, som på 1950-talet vann ett par DM-titlar tillsammans med Gösta Svensson, Görgen Danielsson och Sture Eriksson m fl.
Handbollen vanns av SoIK Hellas, som besegrade IK City med 27-12 i Svenska cupen.

Rolf Sundberg
På senhösten 1970 stötte jag ihop med SAAB-matematikern Rolf Sundberg vid en konferens i Malmö. Rolf vann SM-guld med IS Göta Helsingborg 1966. I fikapauserna snackade vi naturligtvis om ”dagens och gårdagens” handboll.
Rolf spelade 38 allsvenska matcher och gjorde 52 mål.

”Vammar”
I slutet av januari 1976 deltog jag i en utbildning vid Lantmännen i Norrköping. Personalintendenten Stig Gustafsson kände jag genast igen, honom hade jag ju sett i IFK Norrköpings allsvenska lag. Alltså mittfältaren ”Vammar”.
Ett energiknippe på fotbollsplanen och en kunskapstörstande kursdeltagare!
”Vammar” vann SM-guld 1960 och spelade 106 allsvenska matcher (2 mål).

John Anderberg
En kusin till bröderna Olle och Gunnar Anderberg, John Anderberg, som kom i ”min väg” våren 1976 på Ättekulla i Helsingborg.
Den gemytlige John konstaterade bl a att det har blivit längre mellan ”kusinträffarna”.
John spelade allsvensk fotboll 1940-49 i Helsingborgs IF (2 repriser), AIK Solna och Landskrona BOIS. Totalt blev det 63 matcher och 26 mål.

Björn Lindgren
Under 1979 deltog jag i ett informationsmöte om aktiesparande i Kalmar. Blev presenterad för SHBs Björn Lindgren. Reagerade impulsivt för namnet lät bekant! Frågan kom direkt: Har du spelat allsvensk handboll för IFK Karlskrona?
Björn reagerade lika snabbt, det blev en riktig krigsdans. Dansade runt sin chef och kramade om honom. ”Jag är igenkänd som handbollsspelare!”. Denna sanna glädjeyttring var obetalbar.
Jag hade den allsvenska spelareförteckningen och tydligen memorerat, denne debutant 1954-55 som spelade 8 matcher (2 mål).
Senare under året skickade jag en kopia av matchreferatet från Björns allsvenska debut (i Kristianstad). Han ringde upp mig och visade åter sin uppskattning.

Gunnar Landelius
Under hösten 1981 besöktes ett VVS-läger i Hammarbyhamnen. En reslig lagerchef presenterade sig, han var en av de välkända ”bamsingarna” i Hammarbys ishockeylag på 1940-talet. Gunnar Landelius, som var backkollega med Åke ”Plutten” Andersson och Rune Johansson i både klubb- och landslaget. Således en av de verkligt stora genom tiderna.
Några synpunkter på utvecklingen och de moderna slagskotten hann vi med att ventilera. Gunnar påminde om att ”bandyslag*” var bannlysta på hans tid.
Nämnde också att en av kunderna var den duktige egenföretagaren Rolf ”Mackan” Pettersson, även han VM- och OS-spelare.
Landelius vann tre SM-guld och ett VM-silver.

/Alf Braun

Bilden ”rättfärdigar” både Gunnar Landelius, Åke Andersson, Rune Johansson och Rolf Pettersson

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela