veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Efon Ask – domaren med glimten i ögat del III

Publicerad 2016-04-20 10:26:00 i Allmänt, Människor jag mött,

Vid tidigare kåseri så berättade jag om min favoritdomare, domaren med glimten i ögat, Efon Ask. Här berättar han stilenligt ett udda minne från sitt händelserika liv.

Efon föddes den 12 januari 1938 och växte upp i Hörup nära Tomelilla som yngste barn bland tio syskon. Började spela fotboll i Tomelillas pojklag men ett par år senare blev han värvad till Röddinge IF.

- Innan jag, som spelare, gick till Röddinge så ringde grishandlare Olsson och frågade om jag ville spela i Röddinge IF. Det var ju en liten by och de behövde folk. ”Åh”, sa jag, ”jag är slut som fotbollsspelare”. Men han stod på sig och menade att jag kunde börja igen och ville att jag skulle komma hem till honom.
- Det var väl en fem kilometer från mitt föräldrahem till Olsson. Han sa att jag skulle cykla till hans gård efter träningen vilket jag gjorde. Jag tog mossans cykel, själv hade jag inte råd med någon.
- Här är vad du skall ha, sa Olsson när jag kom dit, och visade upp en halv gris. När jag lät lite tveksam sa han att ”du får 50 kilo pantofflor åsse”. Jag släpade den här grisen på styret och potatisen där bak. Jag välte hela tiden och var inte hemma förrän halv ett på natten.
- Jag fick en lusing av min far när jag kom hem. Han var ju orolig. Men när jag sa att jag
fått en halv gris och massor av potatis sa han bara, ”ja, då så”. Mossan blev ju glad, men efter en månad kallade hon på mig och sa. ”Efon, nu får du byta klubb igen för grisen och potatisen är slut”!

När jag hör om ”glimten i ögat” tänker jag alltid på en annan del i ansiktet, löständer, och det beror på följande historia.

Den lite äldre och lugna danske domaren Hennig Erikstrup höjde sin pipa för att blåsa av matchen Ebeltoft-Noranger där ställningen var 3-4, bara för att inse att han tappat löständerna i gräset. Medan han letade reda på gaddarna, passade Ebeltoft på att kvittera till 4-4.

En uppmaning till alla domare. Var försiktig med pipa och löständer!

/Bertil Siberger

Laguppställning för spel mot Hurva IF någon gång på 60-talet.
Efon andre man från vänster stående. Foto: Malmö Idrottsmuseum
 

Kommentarer

Postat av: rolf hansson

Publicerad 2016-04-20 14:27:45

Efon spelade i många klubbar. Mot slutet
av sin spelar-karriär på 60-talet spelade han som ende svensk i invandrarklubben FC Balkan i Malmö. Minns en "seriefinal" mot Vintrie IK där publiken stod halvvägs inne på planen. Mycket känslor och passion, inte minst hos Efon, som var en hårdför försvarsspelare. Hur matchen slutade minns jag inte. Men det var säkert publikrekord på lilla Vintrie Idrottsplats.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela