veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Blev snabbt rikets farfar

Publicerad 2015-10-15 14:33:00 i Minnesvärda evenemang,

På sommaren 1951 arrangerades i propagandasyfte Sverigeloppet på cykel. Loppet startade i Haparanda och efter 176 mil var slutmålet Surbrunnsgatan i Ystad. Kända dragplåster, såsom Häggrivalen Arne Andersson, deltog.

Gustav Håkansson från Gantofta, då nästan 66 år, nekades att deltaga. Han tog emellertid saken i egna händer och genomförde sitt eget race. Gustav cyklade upp till starten, hade nummerlapp ”noll” och körde sedan sitt egna ”sexdagarslopp”. Gubben med det ”vita skägget” blev snabbt uppmärksammad och döptes omedelbart till ”Stålfarfar”. Dåtidens begränsade mediarapportering var fullt tillräcklig för att han skulle bli en rikskändis. Makan Maria blev naturligtvis allas vår ”Stålfarmor”.

Sedan följde en lång artistkarriär med folkparksframträdande och medverkan i radioprogram. Vid 98 års ålder släppte han en grammofonskiva.

Lördagen den 29 september 1984 besökte han Södergatan i Malmö och välkomnades av kyrkoherden Mårten Werner. En ”Eriksgata” till Haparanda avslutades i Malmö via Luleå, Arlanda och Sturup. Som reklampelare för ett ”större skandinaviskt flygbolag”, sjöng och improviserade den nästan 99-årige Stålfarfar en god stund. En uppskattad underhållare som det välbesökta Ströget fick uppleva denna vackra höstdag.

Fakta
Gustaf Håkansson 1885-10-15 --- 1987-06-10
Maria Håkansson 1881-02-19 --- 1986-02-12

/Alf Braun

Stålfarfar i fotoalbumet när han gör reklam för ett ”större skandinaviskt flygbolag”.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela