veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Därför är Italiens nationsfärg Gli Azzurri

Publicerad 2017-01-19 08:57:00 i Allmänt,

Italiens flagga
 
Italiens flagga har tre lika breda, vertikala band i grönt, vitt och rött. Flaggan härrör från de flaggor som Napoleon införde i flera mindre lydstater i norra Italien från 1797, och har en utformning som är tydligt inspirerad av den franska trikoloren. När Italien enades 1861 behöll man flaggans färger och utformning, men införde det kungahuset Savoyens vapen i det mittersta vita fältet. Vapnet togs bort när Italien blev republik 1946, och flaggan antogs officiellt den 18 juni samma år. Varför blå tröjor?

Den första landskampen för Italien, blev en vinst med 6-2 mot Frankrike den 15 maj 1910. Men ännu kunde man inte kalla sig Gli Azzurri (de blå). Italienarna hade nämligen vita tröjor den dagen i Milano, eftersom de var de billigaste som gick och få tag på och var lätta att ersätta med ”en vanlig skjorta eller undertröja”. Det dröjde faktiskt arton månader tills de i sin tredje landskamp, en förlust mot Ungern med  1-0, var iklädda de sedermera berömda blå tröjorna, Gli Azzurri. Detta var en hyllning till Italiens dåvarande kungafamilj Savoy vars färg var blå.

/Bertil Siberger

Gli Azzurri som VM-mästere 1982 i Spanien
Övre raden: Zoff, Antognoni, Scirea, Graziani, Collovati och Gentile;
undre raden Rossi, Conti, Cabrini, Oriali och Tardelli.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela