veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Telegrafaren

Publicerad 2016-06-20 17:30:00 i Allmänt, Idrottsmusik,

Artikelförfattaren läser senaste nytt ur Djarkarta Allehanda
 
Om denna historia är sann eller bara är en skröna, det vet jag inte, men eftersom jag i viss mån är upphov till det hela, börjar jag med upprinnelsen till historien som jag omedvetet satte i rörelse, och som jag garanterar är sann. Det står jag för. Senare delen kommer från nästan tillförlitlig källa.

På hösten 1961 gjorde MFF en turné som varade nästan två månader, där jag som andremålvakt fick chansen att uppleva en spännande del av vår värld. Förste målvakt var Falkenbergs stolthet Tore Svensson. Länder som besöktes var bland annat Irak, Iran, Malaysia och Indonesien, i det var i det sistnämnda landets huvudstad Djarkarta det började med en oskyldig sång av artikelförfattaren.

Men innan dess hade vi mött Indonesiens landslag den 6 december i Djarkarta, som vi besegrade med 2-0, och jag hade äran att vakta målet. Ett par dagar senare hade vi bankett tillsammans med det besegrade landslaget, samt Jugoslaviens landslag som även de var på resa österut. Detta VM-kvalificerade landslag hade tidigare på dagen förlorat mot samma Indonesiska landslag med 3-2, vilket visade vilken fin prestation de himmelsblå representanterna hade utfört. Efter lämplig mat och dryck fick MFF-laget en chans att framföra en välklingande körsång, och efter de välförtjänta applåderna samt stående handklappningarna blev det solosång av artikelförfattaren, som hade blivit god vän med den indonesiska guiden. Sången som framfördes var ”Telegrafaren”, som var Jim Reerves ”He´ll Have to Go”. På svenska hade den fått namnet, ”Han måste gå”, och sjöngs av den mörkt välsjungande Gunnar Wiklund. Även jag fick välförtjänta applåderna samt stående handklappning. Sången ingick även i MFF:s Fjärran Österntrupps repertoar men omdöpt till det mer tillgängliga namnet ”Telegrafaren”.

För en del år sedan var jag på en programmeringskurs i Digital Equipment i Solna och vid ett kvällssnack kom jag i kontakt med en före detta Jugoslav, numera bosatt i Göteborg. Tyvärr har jag glömt hans namn för att kunna i nuläget göra lite mer efterforskning. Efter lite allmänt om världen så kom vi in på fotboll, och hur vi gled in på ämnet om vår turné till Fjärran Östen låter jag vara osagt. Då berättande han för mig, att han hade hört. att det jugoslaviska laget, efter sin Fjärran Öster turné hade tagit upp en Jugoslavisk version av ”Telegrafaren” på sin repertoar och därefter använt denna som sin kampsång före sina matcher i VM-landet Chile. Tyvärr för ”juggarna” så förlorades matchen om tredjepris mot hemmanationen Chile på ett självmål av Markovic. Naturligtvis visade de sig att Markovic inte hade varit med på Fjärran Östernresan, och därmed missat kampsångens ”original” i Djakarta! Allt enligt tillförlitlig källa. Estradframträdandet hade tydligen gått direkt hem hos det jugoslaviska laget.

/Bertil Siberger
 

Chile gör 1-0 10 sekunder från slutet i bronsmatchen mot Jugoslavien. Eladio Rojas distansskott touchar Markovic och målvakten Milutin Soskic kastar sig förgäves.

 Markuvic sliter sig i håret! 

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela