veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Därför är Nederländernas färg Orange

Publicerad 2017-02-16 13:07:00 i Allmänt,

Italienska fotbollslandslagets tröjfärg är blå, Gli Azzurri, som hämtades från kungafamiljen Savoy vars färg var blå. Nederländerna/ Hollands (Holland är egentligen ett felaktigt namn, eftersom det bara är en del av landet Nederländerna) tröjfärger är orange och hämtades från kungahuset Oranien i Nederländerna.
 
Nederländernas ursprungliga respektive nutida flaggor

Varför är denna speciella färg orange, när dagens flagga är röd, blå och vit. Den ursprungliga flaggan var
orange, vit och blå och var Republiken Förenade Nederländernas flagga från 1580-talet, där den orange färgen var kungahuiset Oraniens färg.

Från 1580-talets början bestod flaggans överdel av orange, men enligt ett par teorier så blev detta fält rött. Vid sjöslag så skulle det vara lättare att se den röda färgen på flaggan. Enligt den andra teorin berodde färgbytet på att man vid tillverkningen använde en blandning av rött färgpigment och en gul växtfärg för att skapa färgen orange. Eftersom den gula växtfärgen bleknade först, blev flaggorna med tiden allt rödare. Välj själv!

Orange är fortfarande Nederländernas kungliga färg, och på kungafamiljens högtidsdagar hissas en vimpel i orange ovanför Nederländernas flagga. Även om den nya flaggan varit i bruk sedan 1600-talet blev den inte officiell nationsflagga förrän genom ett dekret från drottning Wilhelmina den 19 februari 1937, men den orange kungahusfägen har ändå blivit rikets färg. Det kan också jämföras med att Sveriges hockeylag, heter Tre Kronor, det har vi också fått från kungahuset.
 
Johan Cruijff Hendrik Johannes Cruijff Cruyff Josep Pep Guardiola Sala
Så ser ni någon person i orange, så är det förmodligen inte någon från Svenska Civilförsvaret utan en Nederländsk idrottsprofil.

/Bertil Siberger

Kommentarer

Postat av: Johan

Publicerad 2017-02-16 14:06:49

Utmärkt om gammal allmänbildning som vi hann med i betygsskolan oxså.
Min fråga är varför ser racerbilfärgerna ut som de gör. Italien röd, Frankrike ljusblå etc?

Postat av: Christer

Publicerad 2017-02-18 21:49:31

Om man ser någon klädd i orange är sannolikheten att denne håller på IFK Kristianstad nog större än att denna har koppling till Nederländerna.

Postat av: Joakim

Publicerad 2017-02-25 10:50:36

Helt rätt Christer. Det oranga havet bestående av handbollstokiga Kristianstadsupporters är häftigt.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela