veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Ingvar Rydell, sköt hellre hårt än aldrig

Publicerad 2016-03-09 15:34:00 i Människor jag mött,

Gustav Ingvar Rydell föddes den 7 maj 1922 i det lilla stationssamhället Bäckefors i Dalsland, alltså inte en "riktig" skåning, men representerade MFF under sina bästa fotbollsår, och sedermera stannade kvar på våra sydliga breddgrader. Värvades från Bäckefors IF till Billingsfors IK där hans målfarlighet nu blev känd. Det blev kärvt på arbetsmarknaden kring "Bruket" och Ingvar kontaktade Eric Persson om att få representera MFF, ett lag som nästan hittills uteslutande hämtat sina spelare från "den skånska myllan". Eric svarade ja och Ingvar debuterade i den ljusblå tröjan den 29 augusti 1948 mot IFK Göteborg där han räddade en poäng genom att sätta dit ett mål. Publiken på 18 319 personer vid hemmadebuten mot AIK var nyfiken på mannen "som inte talade" skånska och på läktaren hördes genast en kommentar: "Han har ju benen fel instuckna. Det kommer aldrig att gå bra". Kompisen intill var mera saklig och tillrättavisade: "Ah, det går nog bra, se på Todde, hans ben pekar ju åt andra hållet".

Och vilken match det blev där Ingvar med fyra mål visade att det var krut i benen. Enligt vissa experter har han kvar höjdrekordet på Malmö IP, en meter från taket på Statsteatern (numera Malmö Opera). Det fanns dom i publiken som menade att: "Får han en 100-procentig snéträff, ska du se att han prickar klockan på Johanneskyrkan".

På tal om hårda skott och kanske några utanför målet så påminner det om den klassiska historian från Kramfors om en enbent åskådare som plötsligt drabbades av en projektil, rakt på träbenet – som splittrades med en knall. Skytten stirrade förbluffat på det tomma byxbenet. Sedan bleknade han och måste föras av planen. Han trodde han hade skjutit av ett riktigt ben.

Ingvar spelade 210 matcher för "di blåe" med 162 insparkade mål samt fyra SM-guld, ett cupguld 1953 och skyttekung 1950 med 22 mål. Landslagsdebuterade mot Finland 1948 i Helsingfors och spelade 14 landskamper och gjorde 9 mål. OS-brons i Helsingfors 1952 och deltog i VM-bronslaget i Brasilien 1950.

Vände tillbaka till Billingsfors IK 1953, först som spelare och var föreningens ordförande 1954-55. Slutade 1958 för att bli lagledare och slutade i föreningen 1963 som tränare, men återvände och stannade kvar på våra sydliga breddgrader och dog vid 91 års ålder den 20 juni 2013.

/Bertil Siberger

Ingvar Rydell - hårdskytt och höjdrekordinnehavare!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela