veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Domare Svenssons bravader

Publicerad 2016-02-09 15:41:00 i Allmänt,

Denna historia har berättats i årtionde över hela fotbollssverige. Ursprunget lär vara en fotbollsmatch i gränstrakten Skåne och Småland.

Fotbollsdomare Svensson skulle döma årets sista match i den lägsta lingonserien. Den var total betydelselös i det avseendet att den inte kunde påverka tabellplaceringen för något av lagen, men skulle spelas ändå.

- Det känns inte speciellt stimulerande att ägna en lördagseftermiddag åt det här, sa domare Svensson till de båda linjemännen när de samlades före avspark.
- Nä, nu skulle man sitta hemma framför tv:n med en grogg i stället, sa den ene linjemannen.
- Jag har faktiskt en flaska whisky i väskan, sa den andre. Vi kanske skulle ta oss en jäkel?
-Ja det gör, vi sa domar Svensson. Matchen gäller ju ändå inget, och det är nog ingen som märker något.

Flaskan plockades fram, stämningen steg i domarrummet och så var det dags för avspark. Domar Svensson blåste igång matchen, ingenting särskilt hände och allt såg ut att gå bra. Så blev det halvtid. Först av planen var rättskiparna, som snabbt försvann in i domrummet och låste dörren.

Andra halvlek blev något försenad, men tillslut kom de tre ut igen och matchen kunde fortsätta. Domare Svensson var i storform. Han blåste och gestikulerade och allt gick som på räls. Då upptäckte han att han hade glömt klockan i omklädningsrummet. Spelet böljade fram och åter. Minuterna gick och snart började domare Svensson bli orolig. Tänk om han lät andra halvlek pågå en timme. Det kunde bli skandal, och det kunde upptäckas att de hade druckit sprit.

Efter avblåsningen för en hörna blev det ett kort avbrott medan bollen hämtades. Domare Svensson sprang då ut på kanten och väste till linjemannen:
-Henry, Henry, hur mycket är det kvar?
Då måttade linjemannen upp fem centimeter mellan tumme och pekfingret i luften och sluddrade: -
-Så pass här knappt.
 
/Bertil Siberger

Detta är inte domare Svensson utan en av Sveriges bästa domare genom tiderna, gotlänningen Rune Larsson, ibland kallad ”Domaren som gjorde mål”. En tillgång som bra domare var att han hade glimten i ögat och var snabb i kommentarerna vilket följande historia visar. Vid ett besök hos landets Svenska Spel-ombud kom det fram en fotbollstokig gotlänning och frågade om det inte var domare Rune Larsson. ”Jo” sa Rune och den fotbollstokige utbrister, ”är det inte fantastiskt vad världen är liten ändå” och fick ett självklart svar från Rune: ”Det är inte världen som är liten, det är Gotland som är stort.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela