veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Kirseberg IF 1937 – 2009

Publicerad 2015-09-24 14:13:00 i Försvunna klubbar,

Då vårt projekt efter Vad vi minns om idrottsåret 1958 nu blir Klubbar som försvunnit, har jag blivit ombedd att skriva om ”Backaklubben” Kirseberg IF från östra Malmö.

Klubben bildades alltså -37 med eldsjälen Stig ”Brännaren” Johansson som ordförande och lagledare. Om någon spelare från den tiden, andra Världskriget fram till 50-talet är det väl Gustav Freij, olympiamästare i brottning -48 som spelade i klubben.

Man spelade på ”Hullan” vid Kirsebergsskolan men vid 50-talets mitt blev det Dalhem vid fängelset. Vid denna tid satt småbrottslingar från östra Malmö i sina celler och skrek ”heja Kisseberg”, typiskt Malmöitiskt uttal, och detta mottogs inte alltid väl av motståndarlagen. ”Kom ner ska Du få på flabben” var det en ledare från Augustenborg som skrek upp till internen. Man kan ju vara kaxig mot en inlåst.

Så i mitten av 60-talet upphörde trädgårdsmästeriet närmast Lundavägen och så anlade Malmö Fritid gräsplanen som nu blev delad idrottsplats för Kif och BK Flagg som tidigare spelat på Sorgenfri.

Klubben hade nu avancerat till 3:an och när Dalhems gräs gjordes fick Kif flytta tillfälligt till Malmö IP. En match fick sen gå på Stadion, det var 6 juni och IP var upptagen av Svenska Flaggans dag. Högaborg var motståndarna. 68 betalande, slå det rekordet om någon kan! 4-1 resultatet.

1980 efter midsommaren tog vi till Carlifonien och deltog i turnering utanför San Francisco. Vi gick till final men förlorade med 3-1 mot Sousalito, mexikanska jänkare från området av Golden Gate. Vi 30 som flög med Finnair fick trevliga minnen. Vi var även i L.A. och New York.

Så rullade det på och vi gick in i 80-talets fortsättning då Tom Prahl anställdes som tränare. Han gav oss nya vyer, träningarna som normalt var tisdag och torsdag blev även måndag, onsdag och t.o.m. söndag.

Kvalmatchen 1985 till det som idag heter superettan mot Karlstad BK slutade med Malmövinst 0-1 uppe i Värmland och retur helgen efter på knökfullt Dalhem med bortaseger 1-2 till Värmlänningarna som gick upp. MFF spejare på matchen för dom hade hört talas om deras center Håkan Lindman och så blev han blå.

Efter Tom blev det så vakum, för det blev nya spelare, tränare, konsulent och nedgången började. Klubben hade fram till 90-talet haft en homogen kader av spelare från stadsdelen, men nu började spelare av annan etnicitet anlända och Kirseberg IF likt många andra Malmöklubbar blev inte detsamma längre, tyvärr, dom nya hade inte samma känsla.

Under tiden fram till 90-talet var klubben tillsammans med MFF och Lunds BK Skånes bästa ungdomsfostrare med stora framgångar som merit, mycket tack vare Stig Olin, först som ungdomstränare och sedan konsulent.

Vi fostrade bl.a. Roy Andersson, Robert Prytz och Anders Grimberg som MFF tog hand om, och Bo Sörensson och Christer ”Bladden” Glantz till IFK.

Bidragande orsak till nedgången blev även flytten till nya Kirsebergsplanen vid Ö:a Fäladsgatan, gav inte samma känsla som Dalhemsplanen. Så kom 2009 och sammanslagningen med Rörsjöstaden till Malmö City FC.

/Lars Agnfelt – Mångårig lagledare, både ungdomssidan och senior.

Bilden visar Kirseberg IF:s A-lag i Los Angeles 1980. Foto© Lars Agnfelt.

Kommentarer

Postat av: PerOlin

Publicerad 2015-12-25 11:20:05

Tack!
Mycket bra skrivet ,Lasse!
Vi får göra allt för att hålla minnet av anrika Kirsebergs IF vid liv.
KIF,nämns forfarande med respekt Vart man än kommer runtom i fotbolls-Sverige.
PerOlin

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela