veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

I hettan de sutto på en lave

Publicerad 2016-09-09 14:08:00 i Människor jag mött,

Många idrottsplatser brukar enbart användas under den vädermässigt lämpliga årstiden, så ock barndomens Ip, dvs Kristianstads Ip invigd 1917. I början av 1949 ryktades det om en nyhet, Ip skulle få en ”rysk” bastu. En torrbastu kom på plats och snart var det första bastugänget bildat. IFK-are och KFUM-are i sann förbrödring.

Fotbollsspelarna Anders Holmgren och Agart Nymberg var flitiga gäster . KFUM-arna Eggert Darin och Algot Andersson likaså. Eggerts son Carl-Iwar blev förresten en flitig och framgångsrik Vasaloppsåkare. Algot var KFUM-hanbollens starke man och en välkänd ”starter”.

Mest känd bland de c:a 15 i församlingen var handbollsspelaren Åke Moberg, en 22-årig sergeant med både VM- och SM-guld i prishyllan. Han berättade om sin pågående officersutbildning och just då var vinterutbildningen långt norrut aktuell. Alltid lugn och saklig, inga överord. En diger meritlista låg i Åkes framtid.

Gängets hålligångare var utan tvekan mångsysslaren Otto Eriksson. Att som 16-åring få tillhöra ”Ottos vänkrets” kändes stort. Otto behärskade idrottens finspråk, hans fackkunskaper var beundrandsvärda och verbala.

Otto tävlade i gång och 1957 tillhörde han GF Idrott vars lag vann SM-guld i ”10 km bana”. Det året vann Otto tre skånska DM-titlar.

Under 1960-talet åkte Otto ett 10-tal Vasalopp. Notabelt var att han använde cykeln som transportmedel mellan hemorten Kristianstad och Dalarna.

/Alf Braun
 
Åke Moberg med Landslagskamrater. Bilden har vi lånat ur Idrottsboken 1951.
 Otto Eriksson med flera från GF Idrott. Bilden har vi lånat ur Idrottsboken 1958.

Kommentarer

Postat av: Hasse

Publicerad 2016-09-23 13:20:28

Var Sundberg en egen produkt från IFK.
Spelade han bara en säsong i IFK, vart gick han sedan?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela