veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Tofik Bakhramov

Publicerad 2016-04-07 12:12:00 i Allmänt,

Hans namn var Tofik Bakhramov (Azeri: Tofiq Bəhrəmov, Ryska: Тофик Бахрамов), och han var född i Baku, Azerbajdzjan, en del av forna Sovjetunionen, den 29 november 1926, och lämnade fotbollsvärlden den 12 oktober 1993, inte helt okänd. Han kallades i England för ”The Russian Linesman”, och var klädd i svart linjedomardräkt och höll bestämt flaggan som pekade mot planens mittpunkt den 30 juli 1966. Det bestämda pekandet berodde på att engelsmannen Geoff Hursts skott träffat ribban, där bollen sen studsade rakt ned mot mållinjen och därefter ut mot plan. Var den över linjen? Den dåligt placerade schweiziske domaren Dienst sprang bort till sin lika illa placerade sovjetiske linjeman Bakhramov, vars position var cirka tio meter upp i banan; han kan dessutom ha varit skymd av Höttges. Bollen var i mål! 3-2 till England och det tvivelaktiga målet var direkt avgörande till att England blev världsmästare 1966 genom seger över Västtyskland, även om slutresultatet så småningom blev 4-2..

Hur kunde Bakhramov vara så övertygad? Han stod inte mycket bättre placerad än domaren. Förklaringen gav han flera år senare. Och det räckte med ett enda ord: ”Stalingrad”. Slaget om Stalingrad 1942-1943 har gått till historien som ett av det blodigaste någonsin, med uppemot två miljoner döda, varav många civila. Bakhramov var som tidigare nämnts från Baku i nuvarande Azerbajdzjan, inte långt från Stalingrad. Han var sexton år när slaget inleddes. Många stupade var ifrån Azerbajdzjan. För Bakhramov erbjöd VM-finalen ett tillfälle till en politisk och reell hämnd. Inte nock att han blev känd för sitt målvinkande, han fick stadion i Baku att ändra namn till Tofik Bakhramov Stadium. Inte dåligt av en domare känd för tvivelaktiga ingripanden.

Det är inte lätt att vara domare. Man måste ha rätt psyke och en extra toleransnivå, vilket följande historia visar. En lagledare i ladugårdsserien står och skäller på en person som han har tyckt uppträtt lite konstigt.

- Du var mig en saktmodig typ. Här kallar jag dig idiot, knöl, råtta och du bara ler.
- Jag tränar till fotbollsdomare!

/Bertil Siberger
 
Geoff Hurst vid Tofik Bakhramov´s staty i Baku. Andra målet för Hurst. Men var det mål? Bollen gick ribba ner bakom Tilkowski, innan den studsade ut.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela