veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Olympiaden i Mexico 1968

Publicerad 2015-10-16 16:42:00 i Minnesvärda evenemang,

Den 9 oktober reste en grupp idrottsentusiaster till sommarolympiaden i Mexico i tre propellerplan.

Vi hade bildat en förening ”Club Mexico” av föreningsledare från hela Sverige efter Olympiaden i Tokyo.

Det hade blivit studentprotester i stor del av världen samma år. Före avresan protesterade studenterna i Mexico så det blev en hel del bråk med polis och militär med ett hundratal dödsoffer. Sedan fick bl.a. vår stavhoppare John Blomqvist ha poliseskort till Kastrup när han skulle resa iväg från Kastrup.

Vi flög ner till Mexico, som låg på 2300m höjd. Där var vi i två veckor. Det var första gången en sommarolympiad gick på hög höjd, och man visste inte effekterna. Bl.a. fick idrottsmännen träna innan Olympiaden vilket inte var tillåtet innan.

Vi blev förlagda i ett nybyggt bostadsområde i utkanten av huvudstaden med långa restider till arenorna.

Invigningen förlöpte utan intermezzo, frånsett att bakom varje buske utanför stadion stod det militärer med skarpladdade gevär.

Ur friidrottssynpunkt blev det de största förändringarna som genomlevt friidrotten fram till idag:

1. Det var premiär med gummibanor istället för kolstybb.

2. Det var premiär med el tidtagning över ett helt mästerskap.

3. Den höga höjden påverkade alla långdistansgrenarna.

4. Afrika fick sitt genombrott i Olympiaden om man inte räknar guldet i maraton 1964.

5. Det sattes 18 världsrekord. Flera av världsrekorden stod sig i flera år. Man satte världsrekord på alla manliga distanser t.o.m. 400m (inkl stafetter) och i tresteg förbättrade man det tre gånger. Slår man världsrekord i friidrott idag är det en sensation.

6. Det var politiska demonstrationer vi prisutdelningen på 200 m herrar av Tommie Smith och John Calos och ”Black Power”. Det blev ett ramaskri och sedan blev de utkastade från den olympiska byn efter besked från olympiska kommittén. Idag står de som staty utanför sitt Universitet.

7. Fosburystilen i höjdhopp gjorde sin debut i större sammanhang.

8. Bob Beamons längdhopp på 8.90, ett otroligt världsrekord, det gamla slogs med 55 cm. Rekordet stod sig till 1991 när Mike Powell slog det i Tokyo med 5 centimeter. Det tog tid att mäta hoppet då mätarställningen bara var till 8.50m. Det var Lars Olof Höök som fick hoppa efter Beamon men hans hopp var på 7.66 mer än två meter kortare än Beamons 8.90. I försöken hade Beamon två övertrampshopp innan han fick en fullträff i sista hoppet och gick vidare till finalen dagen efter. Jag hade förmånen att sitta på läktaren och se hoppet rakt uppifrån. För att få den sittplatsen fick jag muta mig fram då min biljett gällde på andra sidan stadion. Det blev en riktig upplevelse. På samma dag sprang Lee Evans 400m på 43.8. Filmade alltihopa. Hade bättre plats än TV kamerorna.

9. Man gjorde drogtester första gången dock inte i friidrott. En svensk blev fälld för öldrickande. Han drack två öl innan tävlingen skjutningen i modern femkamp. Sverige blev diskat annars låg vi bra till för en lagmedalj.

10. Al Oerter tog sitt fjärde guld i diskus.

11. Östtyskland deltog första gången som egen nation.

Sedan tittade jag på Fåglumbrödernas kamp om medaljerna i lagtempo. Det blev silver till sist.

Ute på ett militärområde segrade Björn Ferm i modern femkamp efter en heroisk insats i terränglöpningen.

Såg finalerna i damernas gymnastik med tjeckiskan Vera Caslavskas uppvisning med 4 guld och 2 silver. Snygg var hon också! Det var för mig den näst största upplevelsen i Mexico.

En kvinna tände olympiska elden för första gången.

Såg finalerna i boxning. När jag kom till min plats i arenan stod det en TV kamera där. Men de letade fram en stol till mig så jag kunde se bl.a. George Foreman i tungvikt.

Jag såg alla svenska guld live 1968, även de i Grenoble, utan det i seglingen, som försiggick i Acapulco. Men det var flyget som blev försenat, det blev bara nöjeslivet i Acapulco.

/Stig Nilsson

Den olympiska facklan 1968 – och Björn Ferm efter sin heroiska insats i terränglöpningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela