veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

Ett kungligt möte

Publicerad 2015-11-10 13:53:00 i Människor jag mött,

Beträffande resor jag inte glömt får jag gå tillbaka till 30-talet. Jag hade då gått med i KFUM:s scoutkår, avdelningen Karolinerna, patrullen Vesslan som visade sig vara en bra skola för en tonåring. Det blev många cykelturer ut i naturen, och studier i skog och mark. I helgerna påsk och pingst blev det transport per buss till olika läger i Skåne.

1937 Beslutade Sv. Scoutförbundet att arrangera ett riksläger i Södermanland – ”Träff i Tullgarn -38”. Beslöts också inbjuda scoutkårer från övriga Europa. Kung Gustav den 5:e inbjöd då Sv. Scoutförbundet att utnyttja han ägor vid Tullgarns slott till lägerplats.

Detta var ju ett tillfälle att träffa scoutkårer från andra länder. Vi var ett 100-tal från KFUM i Malmö, som ställde upp till den längsta resan i kårens historia. Resan upp gick över Stockholm, där vi sedan fick ta sjövägen genom skärgården till Tullgarn – en upplevelse!

Invigningen och inmarschen med alla nationsfanorna var en mäktig syn. När sedan Sveriges högste scout Prins Gustav Adolf hälsat alla nationerna välkomna till det första och största scoutlägret i Sverige, var det dags att starta verksamheten.

På programmet var det många idrottstävlingar som skulle genomföras såsom fotboll, simning och terränglöpning, också förstås scouternas egna grenar som livlinekastning, orientering, livräddning, förbandsläggning och avståndsbedömning.

I konkurrens med de andra Europakårerna, blev det inte många större framgångar för Malmös juniorscouter i dessa tävlingar.

I lägerverksamheten ingick också försäljning av vimplar och lägermärken. Min kompis Göte och jag fick det uppdraget för Malmös del. När vi en dag var ute och visade lägersouvenirerna , mötte vi ett välkänt par – högsta lägerchefen Gustav Adolf och Sibylla. De stannade och frågan av Prinsen var ”Vad sysslar ni med pojkar?”. Vi upplyste prinsen om vårt uppdrag , vad vi sålde till besökare, och även till lägerdeltagarna. ”Bra pojkar, ni gör en god gärning, och fortsätt med det”. Så fortsatte prinsparet sin promenad.

Jag blev litet konfunderad varför han inte tog fram plånboken och inhandlade våra lägersouvenirer. Göte yttrade då – ”Han hade kanske inte råd!”.

Så ska jag också nämna att vi fick ett flott-besök av Marinens kryssare Gotland, som ankrade upp utanför Tullgarns slott. Det blev studiebesök för alla intresserade lägerdeltagare, som imponerades av Gotlands moderna utrustning, med bl.a. ett flygdäck med plats för 8 flygplan. Dessa sköts iväg med hjälp av en tryckluftsdriven katapult och lyftes ombord med en lyftkran i aktern.

Scoutrörelsen har en stor uppgift att fylla för alla ungdomar, att lära sig ta hänsyn till sin omgivning och tänka på scouternas valspråk ”Var redo – Alltid redo”.

Denna långresa ”Träff på tullgarn -38” var min första och största upplevelse på 30-talet, som gav mig många fina kontakter med svenska och utländska scouter.

/Stig Persson

Bilder från Stigs fotoalbum – bl.a. med Prins Gustav Adolf, Svenska Scoutunionens ordförande 1930 -> 1947, tillika lägerchef i Tullgarn 1938.
Kryssaren HMS Gotland som besökte lägret i Tullgarn 1938. Bilden har vi lånat från Wikipedia.
 

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2015-11-12 07:31:38

Ja det var den prinsen som skulle blivit kung. Hade han inte trillat av pinn på 40-talet hade han tillträtt som en 67-årig Gustav VII Adolf, och vår nuvarande kung hade närmat sig 50 när han bestigit tronen någon gång på 90-talet.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela