veteranbloggen

Vi är ett gäng idrottstokiga veteraner som berättar om vårt intresse ur olika vinklar. Veteranbloggen startade som ett projekt av Malmö Idrottsmuseum.

MBI – de ljusgröna som blev mörkblå, som blev orangegula

Publicerad 2015-12-18 15:57:00 i Försvunna klubbar,

Malmös så kallade tredje fotbollsklubb var i många år MBI eller som den registrerades som, Malmö Boll- och Idrottsförening. Föreningen bildades på försommaren 1917 under namnet Bollklubben Drott, men när styrelsen begärde inträde i de officiella idrottsorganisationerna blev det stopp på grund av att det i Helsingborg fanns Cykelklubben Drott.

MBI hade från början ljusgröna tröjor med vit krage och vita manschetter, som sedan byttes till mörkblå tröjor. MBI blev som mörkblå erkända för sitt eleganta, smånätta spel och det berodde till största delen på att de begåvade bröderna Hallbäck (Albin och Allan) blivit medlemmar och förstärkt laget avsevärt.

1927 fick dock MBI se sina drömmar att bli ett storlag grusas av IFK Malmö, som värvade flera av lagets bästa spelare med Albin Hallbäck i spetsen, det hjälpte IFK att året efter gå upp i allsvenska.

Säsongen 1931 – 32 vann MBI Sydsvenska serien och var åter i rampljuset.

Vid den här tidpunkten sa´ vice ordf. Gustaf Johansson; ”varför skall man klä sig i mörka färger, när man skall ha roligt och känna livslust.” Gamle fotbollsgeneralen, Anton Johansson gav tipset om Orangegul tröja och gula byxor. Den 4 augusti 1933 var det första gången som MBI var ”Orange” på hemmaplan.

1938 kämpade sig MBI till allsvensk kvalchans mot Degerfors, som tyvärr vann båda matcherna, 3 – 1 hemma och 2 – 0 borta.

MBI höll sig kvar i div. II till 1941 då laget degraderades till div. III.

Men 1961 var det klang och jubel hos de ”Orangefärgade” när de åter var klara för div. II.

Och så har det hållit på, ett par år i trean och sedan ett år i tvåan o.s.v.

Men med MBI var det som SH (SDS sportkrönikör) så träffsäkert skrev i samband med 40-årsjubileet 1957; ”inga siffror kan egentligen göra MBI-andan rättvisa. Den lever sitt eget liv och har överlevt en mångfald motgångar, som skulle ha tagit knäcken på klubbar av svagare karaktär.”

Förutom fotbollhar MBI även haft Handboll på sitt program och även där med elegans och lekfullhet och utmärkande ”vapen”.

1955 kvalade laget till allsvenskan, men föll i de tre kvalmatcherna mot Baltichof.

Tidigare hade MBI också bordtennis, fri idrott, bandy och ishockey på programmet. Men det är fotboll och handboll som har varit de dominerande sporterna i den ”gamängaktiga” och charmiga föreningen!

I mars 2001 gick MBI ihop med TURK ANODOLU, och bildade MABI, som i november 2008 bytte namn till FC Rosengård och ”sagan” om MBI var definitivt slut.

Tyvärr – det var en härlig förening!

/Alf Odin

MBI gör första målet i en match mot IK County på Sorgenfri IP 1939-03-05.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela